Terug naar site

Workshop over "Trots" met

Hét Ontmoetingshuis

Project in het kader van Youtopia Leuven

Een middag praten over ‘trots zijn’ met jonge mensen met dementie. Dat was de opdracht voor onze activiteit in Hét Ontmoetingshuis van Zorgcirkels Jongdementie (in samenwerking met Poolse School in Leuven, in het kader van Youtopia).

Het leek geen evidentie.

Katja, de verantwoordelijke van Hét Ontmoetingshuis, vertelde ons dat de meeste bezoekers niet meer kunnen schrijven. Zou praten nog wel lukken?

En hoeveel zouden ze zich nog herinneren?

We kregen een warme ontvangst met koffie. De start ging wat aarzelend. Begrepen ze wat we gingen doen? Maar dan kwamen de verhalen. Soms zoekend. Soms vielen woorden weg… in vertwijfeling. Andere bezoekers vulden aan. Er werd gesproken met veel liefde en warmte voor elkaar. Ondertussen mocht iedereen om de beurt voor de camera poseren. Ook daar was er soms twijfel. “Wat ga je met onze foto’s doen?” We vertelden hen dat de foto’s een cadeau voor henzelf waren, en dat ze er een fototentoonstelling in het huis mee konden maken. Dat stelde gerust.

Tegen het einde van de middag druppelden er meer vrijwilligers binnen. Ook zij mochten op de foto en vertelden hun verhaal. Het thema ‘trots’ maakte plaats voor ‘dankbaarheid’.

broken image
broken image
broken image