• De Verhalenweverij is een organisatie die leesplezier bevordert bij kinderen uit kansengroepen.

  We vertellen verhalen met boeken of kamishibai, lezen samen of gaan creatief met verhalen aan de slag.

  Onze activiteiten hebben voornamelijk plaats in asielcentra en in de bijzondere jeugdzorg.

 • ONZE MISSIE

  Leesplezier bevorderen

  Door activiteiten - zoals creatieve workshops en lezingen - te organiseren, willen wij de drempel voor het lezen in het Nederlands verlagen en laten ontdekken dat lezen gewoon plezierig kan zijn.

  Integratie...

  In onze verhalen en met onze projecten willen we de stereotype beeldvorming verminderen, door een gelijkwaardige plaats en aandacht te geven aan de verscheidenheid aan mensen in onze maatschappij.

  ... en inclusie stimuleren​

  logo © Fatinha Ramos

  "Iedereen heeft het recht om literatuur te ontdekken en verhalen te creëren. Maar niet iedereen krijgt daartoe evenveel kansen of wordt even sterk uitgenodigd om aan die literatuur deel te nemen."

  (uit www.elkverhaaltelt.org)

   

  Door dit charter te ondertekenen engageren we ons om een bijdrage te leveren aan een inclusieve boeken- en letterensector.

  Meewerken aan een betere samenleving

  We willen een stem geven aan diegenen die vaak niet worden gehoord en met hen unieke en persoonlijke verhalen maken, zoals fotoreportages of portretten met verhalen rond bepaalde thema's.

  Ons publiek

  Onze focus ligt vooral bij mensen met een migratie-achtergrond, anderstalige nieuwkomers, mensen in kwetsbare leefsituaties en jongeren in de bijzondere jeugdzorg. We beschikken over een divers aanbod op maat van deze doelgroepen.

 • PROJECTEN

  Wij hebben een leesbevorderingsprogramma in de asielcentra van Broechem, Houthalen-Helchteren en Zaventem. Bij de vzw Monte Rosa, een instelling van de bijzondere jeugdzorg, werken we aan leesbevordering en talentontwikkeling. Sporadisch lezen we voor in detentiecentra tijdens het kinderbezoek en tijdens de zomer kan je ons op festivals tegen het lijf lopen. Onze ervaringen lees je hieronder...

  2020年3月21日
  Het was niet zo gepland! We zouden deze maand in de asielcentra en bij Monte Rosa vzw boeiende...
  2020年3月18日
  Wat doe ja wanneer tante Naima bovenop de taart gaat zitten? Dan maak je zelf een nieuwe taart,...
  Goede leesactiviteiten vinden voor de kinderen van het asielcentrum is een hele uitdaging! Het is...
  Afgelopen woensdag streek de Verhalenweverij weer neer in Broechem. Met een gemotiveerd team...
  2020年1月18日
  Zondagnamiddag trok ik richting Houthalen om er met De Verhalenweverij de kinderen in het Fedasil...
  Naar aanleiding van de Warmste week kregen we in november een telefoontje van Radio 2 Limburg. Of...
  More Posts
 • Wij werken mee aan agenda 2030 van de Verenigde Naties en focussen op de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen:

 • WIE ZIJN WE?

  We zijn een vrijwilligersorganisatie met een passie voor lezen, fotografie, creativiteit en leven in een diverse, multiculturele wereld.

  Gitt

  Smans

  Oprichtster vzw

   

  "Als ik bezig ben in een goed boek, dan kan ik dat moeilijk wegleggen. Het gebeurt zelfs dat ik in het treinstation nog even op een bankje ga zitten lezen, alvorens naar huis te gaan."

   

   

  Nathalie

  Janssen

  Secretaris vzw

   

  "Mijn lievelingspersonage uit mijn kinderboeken is Remi uit ‘Alleen op de wereld’.

  Hij leerde me dat doorzettingsvermogen, moed en vertrouwen je kunnen helpen om toch vooruit te blijven gaan en niet op te geven."

   

  Onze

  vrijwilligers

  30 enthousiaste mensen

  Voor onze werking mogen we rekenen op een team van 30 gemotiveerde vrijwilligers. Zij zijn actief in drie asielcentra in Broechem, Houthalen Helchteren en Zaventem. Ze lezen voor met kamishibai, vertellen verhalen met boekjes, Lezen Samen en gaan creatief aan de slag met de kinderen, ieder vanuit zijn eigen talenten.

 • We zien onszelf als de spoel van het weefgetouw

  - een basis, een gereedschap - om verhalen te kunnen weven.

   

  We geloven dat iedereen in zich het talent heeft om prachtige verhalen te creëren, onafhankelijk van zijn leeftijd, ervaring of afkomst. Het proces vinden we hierbij even belangrijk als het eindresultaat. We bieden activiteiten voor kinderen en volwasenen, en we richten ons vooral (maar niet uitsluitend) op kansengroepen.

  Activiteit organiseren?

  1) Activiteiten voor kinderen.

   

  We hebben verschillende, creatieve lees-, schrijf- en knutselprojecten voor de kinderen. We richten ons vooral op kinderen tussen 6-12 jaar, en passen we onze activiteit aan de groep.

   

  Enkele voorbeelden van workshops:

   

  – Kamishibaiverhaal maken en illustreren: we maken samen met de kinderen een verhaal. De ideeën rond een thema worden verwerkt tot een spannend, grappig of ontroerend verhaal. De deelnemers zorgen ook voor de bijpassende illustraties. De kinderen knutselen hun eigen kamishibaitheater * en kamishibaiprenten (activiteit duurt ongeveer 2 uur).

   

  - Kamishibaivertellingen: we vertellen verhalen met kamishibaiprenten. We brengen onze eigen verhalen mee, aangevuld met bestaande kamishibaiverhalen (activiteit duurt 2 x 40 minuten met een pauze van 20 minuten ertussen).

   

  - Meertalige kamishibaivertellingen: we vertellen afwisselend kamishibaiverhalen in het Nederlands en in een andere taal (activiteit duurt 2 x 40 minuten met een pauze van 20 minuten ertussen).

   

  Alle kamishibaivertellingen kunnen gecombineerd worden met een creatieve verwerking waarin we verder werken rond het thema van het verhaal.
  Zoals b.v. Een gezelschapsspel knutselen rond een verhaal: de kinderen bedenken zelf een verhaal rond een thema en verwerken dit in een gezelschapsspel. Er wordt getekend, geknutseld en geschreven (activiteit duurt ongeveer 2 uur).

  Andere mogelijkheden zijn een schaduwtheater, verhaaldobbelstenen, tableau vivant, ...

   

  - Verhalenfotoreportage: we brengen de persoonlijke verhalen en foto's van de deelnemers rond één bepaald thema samen in een reportage (activiteit duurt ongeveer 2 uur).

   

  2) Activiteiten voor volwassenen

   

  - Verhalenfotoreportage: we brengen de persoonlijke verhalen en foto's van de deelnemers rond één bepaald thema samen in een reportage (activiteit duurt ongeveer 2 uur).

   

  Graag meer info? Contacteer ons!

   

  Een Kamishibai is een klein verteltheater van 50 cm lang en 35 cm hoog waarin grote afbeeldingen geschoven worden. Elke afbeelding is een stukje van het verhaal. De tekst die bij de afbeelding hoort, staat op de achterkant van het blad. Deze manier van vertellen is ideaal bij het voorlezen aan een groep.

 • WEBSHOP

  Eigen verhalen en workshops

   

  Boekjes worden pas verzonden nadat we de betaling hebben ontvangen.

  Niet betaalde bestellingen worden na 14 dagen geannuleerd.

   

  Huur reuzengroot spel over geletterdheid
  90.00
  Boek in 4 talen "De hengel" / Book in 4 languages "The fishing rod"
  18.00
  Boek in 4 talen "Caracol wil vliegen" / Book in 4 languages "Caracol wants to fly"
  14.00
 • Ons ondernemingsnummer: 0679.445.903

  Bank rek. nr: BE82001821754168

  Heb je een vraag? Contacteer ons:

 • Onze projecten worden financieel gesteund door:

 • Opdrachten uitgevoerd op vraag van:

 • Ons geüpdate privacybeleid vind je hier:

All Posts
×