• De Verhalenweverij is een organisatie die leesplezier bevordert bij kinderen uit kansengroepen.

  We vertellen verhalen met boeken of kamishibai, lezen samen of gaan creatief met verhalen aan de slag.

  Onze activiteiten hebben voornamelijk plaats in asielcentra en in de bijzondere jeugdzorg, of in samenwerking met de bibliotheek.

 • Een bakfiets vol verhalen

  Voor een nieuw project in het voorjaar van 2021 willen we een elektrische bakfiets aankopen. Hiermee brengen we verhalen (coronaproof) tot bij kinderen thuis, aan de voordeur, en laten hen zo ontdekken hoe fijn (voor-)lezen wel is. Voor de aankoop van de bakfiets zijn we op zoek naar financiële steun. Jij kan ons helpen via de knop 'Steun ons' of met de aankoop van een waterfles in onze webshop.

 • ONZE MISSIE

  Leesplezier bevorderen

  Door activiteiten - zoals creatieve workshops en lezingen - te organiseren, willen wij de drempel voor het lezen in het Nederlands verlagen en laten ontdekken dat lezen gewoon plezierig kan zijn.

  Integratie...

  In onze verhalen en met onze projecten willen we de stereotype beeldvorming verminderen, door een gelijkwaardige plaats en aandacht te geven aan de verscheidenheid aan mensen in onze maatschappij.

  ... en inclusie stimuleren​

  logo © Fatinha Ramos

  "Iedereen heeft het recht om literatuur te ontdekken en verhalen te creëren. Maar niet iedereen krijgt daartoe evenveel kansen of wordt even sterk uitgenodigd om aan die literatuur deel te nemen."

  (uit www.elkverhaaltelt.org)

   

  Door dit charter te ondertekenen engageren we ons om een bijdrage te leveren aan een inclusieve boeken- en letterensector.

  Meewerken aan een betere samenleving

  We willen een stem geven aan diegenen die vaak niet worden gehoord en met hen unieke en persoonlijke verhalen maken, zoals fotoreportages of portretten met verhalen rond bepaalde thema's.

  Ons publiek

  Onze focus ligt vooral bij mensen met een migratie-achtergrond, anderstalige nieuwkomers, mensen in kwetsbare leefsituaties en jongeren in de bijzondere jeugdzorg. We beschikken over een divers aanbod op maat van deze doelgroepen.

 • PROJECTEN

  Wij hebben een leesbevorderingsprogramma in de asielcentra van Broechem, Houthalen-Helchteren en Zaventem. Bij de vzw Monte Rosa, een instelling van de bijzondere jeugdzorg, werken we aan leesbevordering en talentontwikkeling. Sporadisch lezen we voor in detentiecentra tijdens het kinderbezoek en tijdens de zomer kan je ons op festivals tegen het lijf lopen. In de zomermaanden rijden we met een kamishibaifiets door Herentals om kinderen te laten ontdekken hier fijn lezen is. Onze ervaringen lees je hieronder...

   ,jippie! We vliegen er weer in! Deze keer met .. Verhalen op de stoep   Samen met de bib van...
  Herinneren jullie je nog dat we enkele maanden geleden een oproep deden voor een elektrische...
  December 1, 2020
  Afgelopen zaterdag overhandigde Tom Hermans (midden) van Fietsen Hermans ons een cheque van 1000...
  November 7, 2020
  Hij zou in april komen, maar dat plannetje ging niet door... Dus zochten we een nieuwe datum. Ik...
  Op 30 oktober vertellen we griezelverhalen voor kinderen in Wijkcentrum De Gagel. Toegang is...
  September 20, 2020
  Woensdag waren we voor de eerste keer sinds de komst van de coronacrisis weer in Ranst voor een...
  More Posts
 • Wij werken mee aan agenda 2030 van de Verenigde Naties en focussen op de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen:

 • WIE ZIJN WE?

  We zijn een vrijwilligersorganisatie met een passie voor lezen, fotografie, creativiteit en leven in een diverse, multiculturele wereld.

  Gitt

  Smans

  Oprichtster vzw - Voorzitter RvB

   

  "Als ik bezig ben in een goed boek, dan kan ik dat moeilijk wegleggen. Het gebeurt zelfs dat ik in het treinstation nog even op een bankje ga zitten lezen, alvorens naar huis te gaan."

   

   

  Nathalie

  Janssen

  Secretaris vzw - lid RvB en Algemene Vergadering

   

  "Mijn lievelingspersonage uit mijn kinderboeken is Remi uit ‘Alleen op de wereld’.

  Hij leerde me dat doorzettingsvermogen, moed en vertrouwen je kunnen helpen om toch vooruit te blijven gaan en niet op te geven."

   

  Kim

  Van Vaerenbergh

  Lid van de RvB en Algemene Vergadering

  Marlies

  Algoet

  Lid van de Algemene Vergadering

  Ik herinner me nog de allereerste keer dat ik (buiten school) 'las'. Ik keek naar de prentjes van een Jommekes-strip en mijn grote zus Iris spoorde me aan om de tekstballonnen te lezen. 'Da's echt leuk', zei ze. Omdat ik me verveelde, probeerde ik het. Wat ben ik mijn zus dankbaar! Ik ben nooit meer gestopt met lezen...

  Onze

  vrijwilligers

  45 enthousiaste mensen

  Voor onze werking mogen we rekenen op een team van 45 gemotiveerde vrijwilligers. Zij zijn actief in drie asielcentra in Broechem, Houthalen Helchteren en Zaventem en in onze werking in Herentals. Ze lezen voor met kamishibai, vertellen verhalen met boekjes, Lezen Samen, maken foto's van de activiteiten en gaan creatief aan de slag met de kinderen, ieder vanuit zijn eigen talent.

 • We zien onszelf als de spoel van het weefgetouw

  - een basis, een gereedschap - om verhalen te kunnen weven.

   

  We geloven dat iedereen in zich het talent heeft om prachtige verhalen te creëren, onafhankelijk van zijn leeftijd, ervaring of afkomst. Het proces vinden we hierbij even belangrijk als het eindresultaat. We bieden activiteiten voor kinderen en volwasenen, en we richten ons vooral (maar niet uitsluitend) op kansengroepen.

  Samenwerken?

  Wil je graag samen met ons een activiteit organiseren? Dat kan! Je kan bij ons terecht voor kamishibaivertellingen, vertelateliers of een verhalenfotoreportage. Met onze activiteiten richten we ons vooral op kleuters en lagere schoolkinderen, maar we voorzien ook een aanbod voor een volwassen publiek. Daarnaast verzorgen we ook workshops kamishibai of verteltechnieken.

   

  - Kamishibaivertellingen (Nederlands of meertalig)

  We brengen kamishibaivertellingen in het Nederlands of meertalig (Nederlands/Frans, Nederlands/ Arabisch, Nederlands/Engels, Nederlands/Portugees of een combinatie van verschillende talen). We hebben meer dan 100 kamishibaiverhalen in onze collectie. Wil je werken rond een thema, dan zoeken wij daar de gepaste verhalen bij. Kamishibaiverhalen zijn ook uitermate geschikt om te gebruiken bij anderstalige nieuwkomers, mensen met dementie. (deze activiteit duurt 2x 40 min met een pauze van 20 min. ertussen)

   

  - Vertelateliers

  We vertellen kamishibaiverhalen en verdiepen ons in een thema aan de hand van creatieve verwerkingsopdrachten. Enkele voorbeelden van workshops: zelf een kamishibaiverhaal maken en illustreren, schaduwtheater, verhaaldobbelstenen, tableau vivant,... (deze activiteit duurt ongeveer 2 uur).

   

  - Verhalenfotoreportage:

  We brengen de persoonlijke verhalen en foto's van de deelnemers rond één bepaald thema samen in een fototentoonstelling met quotes. Deze activiteit kan ook met volwassenen. (deze activiteit duurt 2 uur)

   

  - Introductieworkshop kamishibai:

  Met deze workshop leert jouw team werken met kamishibai. We gaan dieper in op de geschiedenis van de kamishibai, geven tips en aandachtspunten bij voorbereiding en keuze kamishibaiverhaal, aangevuld met tips om zelf een kamishibaiverhaal te maken. (duurtijd: af te spreken)

   

  - Workshop verteltechnieken en creatieve verwerkingsopdrachten:

  Interactieve workshop waarbij je verschillende nieuwe materialen en technieken leert kennen om je doelpubliek aan het vertellen te krijgen. (duurtijd: af te spreken)

   

  Meer info nodig of wil je op een andere manier samenwerken? Contacteer ons!

  Na een kennismakingsoverleg ontvang je een offerte met een voorstel over de aanpak en de prijs. De Verhalenweverij is niet BTW-plichtig. Een workshop/vormingssessie kost € 120 per begonnen uur met een minimum van 2 uur. Vervoersonkosten worden berekend vanuit 2200 Herentals à € 0,36/km. Voor langdurige trajecten maken we een prijs in overleg.

  Een Kamishibai is een klein verteltheater van 50 cm lang en 35 cm hoog waarin grote afbeeldingen geschoven worden. Elke afbeelding is een stukje van het verhaal. De tekst die bij de afbeelding hoort, staat op de achterkant van het blad. Deze manier van vertellen is ideaal bij het voorlezen aan een groep.

 • Vrijwilliger worden?

  Zin om voor te lezen met ons team? We zoeken regelmatig vrijwilligers voor de asielcentra en voor onze vertellingen in Herentals. Kan je goed overweg met het fototoestel en wil je foto's komen nemen tijdens onze activiteiten? Of heb je kennis van fondsenwerving en wil je onze acties een boost geven?

   

  Vul onderstaand formulier in en we nemen snel contact met jou op.

  Naam *
  Email *
  Telefoonnummer *
  vrijwilligerswerk:
  Select an option
  wil je nog een boodschap achterlaten?
 • Onze projecten worden financieel gesteund door:

 • Opdrachten uitgevoerd op vraag van:

 • Lid van het netwerk:

 • Ondernemingsnummer: 0679.445.903

  Bankrekeningnummer: BE82001821754168

  Heb je een vraag? Contacteer ons:

  Beukenlaan 46, Herentals
  Gitt 0478/246043
 •  

   

  Ons privacybeleid vind je hier:

All Posts
×