Terug naar site

Illustrator op bezoek

- auteurslezing met Tom Schoonooghe -

Hij zou in april komen, maar dat plannetje ging niet door... Dus zochten we een nieuwe datum. Ik markeerde 28 oktober met een groot uitroepteken in mijn agenda. In september kreeg het asielcentrum code oranje en werden alle externe activiteiten geannuleerd. Midden oktober kreeg het centrum weer code geel. We duimden, kruisten onze vingers, lazen alvast al zijn boeken en kregen groen licht! De auteurslezing met Tom Schoonooghe in het asielcentrum van Broechem mocht doorgaan. Yesss!

Tom tekent een krul op het bord.

‘Wie weet wat dit wordt?’

‘Een slak’, roept iemand aarzelend.

Tom tekent er een tweede krul naast. Nee, het wordt geen slak, maar wel een hoofd. Er volgt een arm en een hand, die een rood potlood vasthoudt. Dat is Whoopie uit ‘Whoopie en het toverpotlood’, Toms nieuwste boek.

Whoopie gaat op restaurant met haar mama en papa, die enkel oog hebben voor hun telefoon. Van de ober krijgt Whoopie een toverpotlood. Daarmee tekent ze op de muren. Zo krijgt een portret dat aan de muur hangt, armen en benen. Enkel met een bijzonder lampje op het potlood, kan je de tekeningen zien. Zo’n lampje zit er ook bij het boek!

Tom daagt de kinderen uit om bestaande afbeeldingen van een tafel, een auto, een brandblusapparaat in iets totaal anders te veranderen. Een tafel wordt een cupcake, een auto een gezonken schip.

K* die anders moeite heeft om zich te concentreren, volgt aandachtig. Hij glundert wanneer Tom hem een compliment geeft voor zijn tekening. Stagiaire Robine merkt het op. Zo zag ze K* nog nooit. Ze is erdoor geraakt.

Tom moedigt de kinderen aan, geeft tips en ondertussen vult het schoolbord zich met tekeningen.

Er komen nog kinderen toe. Sommigen hebben hun mama meegebracht. Ook zij zijn welkom! Soms lukt het ons om één of twee ouders warm te maken voor onze vertelsessies, maar vandaag zijn er wel zeven mama’s.

Meer papier wordt uitgedeeld. De mama’s tekenen mee, helpen hun zoon of dochter of maken hun eigen tekening. Wanneer Robine achteraf met de mama’s terugblikt op de activiteit, reageren ze enthousiast en vragen ze waar de foto’s te vinden zijn.

Geconcentreerde kinderen, enthousiaste en betrokken mama’s! Daarin schuilt de kracht van auteurslezingen. Heel erg bedankt, Tom! Het was heerlijk!

- Gitt -

Foto's © De Verhalenweverij / Griet Van Wesemael

Deze auteurslezing werd georganiseerd met de steun van Literatuur Vlaanderen.

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OK