Terug naar site

Een mozaïek van verhalen

een nieuw project met anderstalige volwassen nieuwkomers

Zondag 5 december maakte de jury van De Warmste Week bekend dat het nieuwe project van De Verhalenweverij, samen met nog 199 andere projecten, geselecteerd is voor de projectoproep ‘Kunnen zijn wie je bent’.

Uit een VRT-studie bleek dat 1 op de 5 Vlamingen zichzelf niet kan zijn. De bedoeling is om tijdens De Warmste Week heel Vlaanderen mee achter dit thema te krijgen. Met de steun van De Warmste Week aan 200 projecten, kunnen in 2022 meer dan tienduizenden mensen zijn wie ze zijn.

Met ons project Een mozaïek van verhalennodigen we anderstalige nieuwkomers van het opvangcentrum voor asielzoekers in Broechem uit om mooie volksverhalen en legendes uit de eigen cultuur te delen. De deelnemers volgen een intensief traject, dat bestaat uit 10 ateliers en een publiek toonmoment. Tijdens de ateliers worden de deelnemers begeleid in het vertellen en presenteren van hun verhalen, op een pakkende manier en in kamishibai-vorm. Zo raken ze vertrouwd met vertel- en presentatietechnieken - zowel in het Nederlands als in hun eigen taal - en ontwikkelen ze meer spreekdurf.

Op Wereld Kamishibai Dag*, 7 december 2022, brengen ze hun verhalen en krijgt het publiek de mogelijkheid om met de vertellers in dialoog te gaan. Zo kunnen anderstalige nieuwkomers hun eigen verhalen laten zien en horen. Ze krijgen een stem en kunnen zijn wie ze zijn.

*Wereld Kamishibay Dag werd in het leven geroepen door de Japanse kamishibaivereniging IKAJA. Zij wil hiermee de vredeswens verspreiden over de wereld. Die dag vertelt men verhalen met kamishibai, op zo veel mogelijk plekken over de hele wereld. Zo kunnen luisteraars KYOKAN ervaren, een gevoel van eenheid en gedeelde emoties. 

 Met een artikel in het Nieuwsblad en de Gazet Van Antwerpen, en een vermelding op de website van stad Herentals kreeg ons project al mooie persaandacht!

De Warmste Week

Vanzelfsprekend is er geld nodig om dit project te kunnen realiseren. Iedereen in Vlaanderen wordt dan ook van harte uitgenodigd om coronaveilig in actie te komen en acties te organiseren voor De Warmste Week. Of scan de vlam, een QR-code in de vorm van de vlam van De Warmste Week, en doe je gift.

En plaats deze banner op jouw facebookprofiel. 

Nog inspiratie nodig? Kijk dan hier eens hoe je kan helpen vanuit je luie zetel! In coronatijden is De Warmste Week meer dan ooit een schitterend en warm initiatief dat navolging verdient. Dankjewel! 🔥

 

 

 

 

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OK