Terug naar site

Bib in Ranst is open!

Van september tot december zamelden we met de Verhalenweverij boeken in voor het asielcentrum van Ranst. Massa's boeken kregen we. Tot mijn zolder helemaal vol boeken stond.

Om met Eva van Iedereen leest alle boeken te kunnen beoordelen, selecteren en goedkeuren, zetten we in de kerstvakantie alle zakken en dozen met boeken in de eetkamer. Mijn kinderen vonden het wel gezellig en kozen elke ochtend bij het ontbijt een ander boek. Uiteindelijk hielden we van de bijna duizend exemplaren, 500 aantrekkelijke, leuke en recente boeken over. Boeken die goesting geven om te lezen.

broken image

In het asielcentrum gingen Lou en Vanessa ondertussen aan de slag om een gezellige bibliotheekhoek te creëren. En op 20 februari openden we plechtig 'onze' bibliotheek. De directeur, Riet Picavet, hield een snelle, korte speech, want de kinderen waren niet te houden. Samen knipten ze het rode lintje door en de jongens en meisjes stormden naar binnen.

broken image
broken image

Snel kozen ze een boekje en nestelden zich in de zitzakken. Je zag ze genieten, mekaar aanstoten en wijzen naar de tekeningen, giechelen om een grappig stukje tekst. Lou en Vanessa hadden hard gewerkt. De kasten kregen een zilvergrijze kleur, er stond een bank met kussentjes en overal hingen kleine sfeerlichtjes. Ik vond het prachtig!

broken image
broken image

Enkele volwassenen lieten zich ook verleiden tot het lezen van een boek. Ze zetten zich samen op de bank en lazen om de beurt een stukje voor. Het ging nog een beetje moeizaam, maar ze moedigden elkaar aan. Die stoere mannen met pet en baard. Het ontroerde me.

broken image

We vertelden dat wie wilde ook een boek kon ontlenen. Even was er verwarring. Sommigen dachten dat ze de leuke boeken mochten houden. We legden het uitleensysteem nog een keer uit. Een voor een lieten ze hun boeken inschrijven. 16 boeken werden er ontleend. Toch wel een klein succes! Maar het mogen er nog veel meer worden.

broken image
broken image

Ik duim dat er in de komende maanden nog veel meer kinderen een boek komen halen in de bib en dat ze (samen met hun mama's en papa's) ontdekken hoe fijn lezen wel is.


Gitt