Terug naar site

Aan tafel!

Lancering van een nieuw project

Op 19 januari trapten we ons nieuwe project 'Aan tafel' af. In de komende maanden gaan we met de kinderen, hun ouders en de niet begeleide minderjarige vluchtelingen samen koken! We willen te weten komen welke hun lievelingsgerechten zijn uit hun eigen land. Waarom ze dat gerecht zo graag eten, hoe je het klaarmaakt en welke attributen erbij van pas komen, of het gerecht bij een bijzondere gebeurtenis hoort en hoe je het opeet. De foto's van al dat lekkers, gaan we tentoonstellen. De gerechten komen in een boek.

Hoe en wat, daarover hoor je later meer over. Eerst willen we zoveel mogelijk bewoners van het opvangcentrum voor asielzoekers van Broechem warm maken voor ons idee.

broken image

We leggen onze plannen uit met behulp van iconen. Die tonen het verzamelen van de informatie, het samen koken en opeten (!) van de gerechten, de tentoonstelling en het boek. Wie meedoet, vult met onze hulp een formulier in met alvast wat basisinformatie over zijn gerecht én geeft toestemming om op de foto te gaan. 

broken image

Wanneer er weer wat bewoners arriveren in de zaal, leg ik onze plannen opnieuw uit. Dat herhaal ik zo'n keer of acht, want er blijven maar groepjes mensen toekomen. Stuk voor stuk reageren ze enthousiast. Moeten er al veel details op het formulier komen? Hoeveel kilo schapenvlees zal ik bestellen? Sturen jullie de foto's ook aan ons door? En de vraag van de kinderen die telkens terugkomt: Om hoe laat start het koken? 

Ik besef dat een tijdlijn wel handig zou zijn. We gaan immers pas tijdens de paasvakantie koken. Eerst moeten we alle recepten goed kennen en (exotische) ingrediënten bestellen.  

broken image

En dan is het tijd voor heel veel lekkers! Iedereen krijgt warme chocolademelk en een stukje cake, dat ze mogen versieren met slagroom, chocolade, nootjes of fruit! Wat een feest!

broken image
broken image
broken image

 Aan het einde van de middag hebben we volgend lijstje met gerechten verzameld:

  • Afghanistan: Kabli Palauw
  • Macedonië: Sarma en Shorba
  • Palestina: Mousgen of Mousechen en Maklalie
  • Somalië: Canjeroo en Fudud

En dat is nog maar een begin! De gerechten van de AMA's (niet begeleide minderjarige vluchtelingen) zitten er nog niet bij. Zij moeten eerst toestemming krijgen van hun voogd voor deelname (vnl. dan voor het gebruiken van hun foto's). En ons volgende voorleesatelier voor de kinderen draait om 'lievelingseten en koken' om nog meer kinderen enthousiast te maken voor ons project. 

Ik voel het... Dit wordt een geweldig project!

-Gitt-

Dit project wordt gerealiseerd met de steun van CERA. Foto's © De Verhalenweverij/Bernardus Christiani

Meer info over het verdere verloop van het project vind je hier.